fbpx

אנה טויל -ייעוץ מקצועי לעסקים ולשכירים

הוראות ניהול ספרים

על בעל עסק לנהל פנקסי חשבונות לפי דרישות מס הכנסה ומע"מ  וזאת בהתאם להוראות מס הכנסה  תקנות מס הכנסה ניהול פנקסי חשבונות 1973, משולב עם תקנות מס ערך מוסף ניהול פנקסי חשבונות התשל"ו 1976

ספרי החשבונות כוללים את הרישום של הוצאת חשבונית מס   (במקרה של עוסק מורשה ו קבלות  כל סכום שנגבה מלקוחות העסק וכן רישום הוצאות ושמירת קבלות על הוצאות העסק.

יש לרשום כל סכום שמתקבל בעסק (כגון: מזומן, שיק, שיק דחוי, מקדמה על חשבון, כרטיס אשראי) בספרי העסק מיד עם קבלתו, וכן לרשום שינויים במלאי של העסק.

עוסק פטור אינו פטור מחובת ניהול פנקסים למס הכנסה, אלא אם קיבל פטור או הקלה בכתב מפקיד השומה.

במקרה שבעל עסק לא יכול לנהל את הפנקסים כפי שנקבע בהוראות, ניתן להגיש לפקיד השומה בקשה מנומקת להקלה בניהול הפנקסים.

על בעל עסק לנהל פנקסי חשבונות לפי דרישות מס הכנסה ומס ערך מוסף וזאת בהתאם להוראות מס הכנסה תקנות מס הכנסה ניהול פנקסי חשבונות 1973משולב עם תקנות מס ערך מוסף  ניהול פנקסי חשבונות התשל"ו 1976.

  • ספרי החשבונות כוללים את הרישום של הוצאת חשבונית מס  (במקרה של עוסק מורשה וקבלות על כל סכום שנגבה מלקוחות העסק וכן רישום הוצאות ושמירת קבלות על הוצאות העסק. 
  • יש לרשום כל סכום שמתקבל בעסק (כגון: מזומן, שיק, שיק דחוי, מקדמה על חשבון, כרטיס אשראי) בספרי העסק מיד עם קבלתו, וכן לרשום שינויים במלאי של העסק.
  • עוסק פטור אינו פטור מחובת ניהול פנקסים למס הכנסה, אלא אם קיבל פטור או הקלה בכתב מפקיד השומה.
  • במקרה שבעל עסק לא יכול לנהל את הפנקסים כפי שנקבע בהוראות, ניתן להגיש לפקיד השומה בקשה מנומקת להקלה בניהול הפנקסים.

ספרי חשבונות :

  • ספרי החשבונות כוללים את הסוגים הבאים. שימו לב שחלקם יכולים להיות לא רלוונטיים לסוג העסק שלכם ולכן כדאי לקבל יעוץ ברשות המסים או להיעזר בגורמי מקצוע כגון יועצי מס, רואי חשבון או עורכי דין.

ספר תקבולים ותשלומים:

בספר תקבולים ותשלומים תירשמנה הכנסותיו והוצאותיו של העוסק, בציון המסמך המעיד על התגמולים והתשלומים והתאריך.

  • ספר התקבולים והתשלומים מהווה את הבסיס לקביעת הכנסתו החייבת של העוסק וחישוב חבות במס.
  • בספר תקבולים ותשלומים יירשם כל תקבול וכל תשלום הנוגעים להכנסות ולהוצאות העסקיות בציון התעודה והתאריך.
  • אם כללו התקבולים שיקים, יש לציין פרטים לזיהוי השיקים, כגון מספר השיק ושם הבנק שעליו נמשך.

ספר קופה :

בעסק שיש ברשותו קופה ,יש לנהל ספר קופה בו יירשמו תנועות כניסה ויציאה של מזומנים מקופת העסק .

בעסק שיש ברשותו קופה, יש לנהל "ספר קופה" בו יירשמו תנועות כניסה ויציאה של מזומנים מקופת העסק.

  • בספר הקופה יירשם כל תקבול וכל תשלום בציון התיעוד והתאריך.
  • ספר הקופה יכול להתבסס על רישום ידני אולם כיום בדרך כלל הרישום מבוסס על מערכת אוטומטית.
  • כאשר מדובר בקופה רושמת, חלק מרכזי של ספר הקופה יהיה סרט התשלומים, אותו פלט שמספקת הקופה עם כל קליטה של תקבול.
  • אם כללו התקבולים שיקים, יש לציין פרטים לזיהוי השיקים, כגון מספר השיק ושם הבנק שעליו נמשך.

ספר תנועות המלאי :

  • ספר תנועת המלאי ינוהל לפי סוגי הסחורה (טובין), ויכלול רישום אודות כמות הסחורה בתחילת השנה, כל כניסת סחורה אל העסק, כל יציאת סחורה מהעסק וכמות הסחורה בסוף השנה.
  • הרישום בספר תנועת המלאי יכלול את התאריך, ציון התיעוד, היחידה שלפיה נמדדת הכמות והכמות.

ספר כניסת סחורה :

  • בספר כניסת סחורה תירשם כל כניסת סחורה לעסק בציון תאריך כניסת הסחורה, שם הספק, פירוט הסחורה וכמותה.

ספר ההזמנה :

  • בספר ההזמנות יירשמו מספר סידורי של ההזמנה, תאריך קבלת ההזמנה, שם המזמין ומענו ותיאור הסחורה או השירות שהוזמנו.
דוח שנתי למס הכנסה

בעלי עסקים וגם חלק מהשכירים במשק המקומי חייבים על פי חוק להגיש דוח שנתי למס הכנסה. החל מחודש אפריל 2021 יש להגיש את הדוח באופן מקוון באתר של רשות המיסים, וניתן להגיש את הדוח השנתי בעזרת מייצג מוסמך כמו יועץ מס או רואי חשבון .

סעיף 131 לפקודת מס הכנסה קובע מי הם הנישומים החייבים בהגשת הדוח השנתי, החוק מחייב את הנישום לדווח על כלל הכנסותיו, לרבות הכנסות שהופקו בחו”ל, ולאחר הגשת הדוח במועד פקיד השומה עובר על הנתונים ומפיק שומת מס.

ראוי לציין כי מילוי הדוח השנתי, כלומר מילוי טופס 1301 (דוח מס שנתי ליחידים ובעלי עסקים שאינם חברה) עשוי להיות מורכב. יש למלא בטופס זה פרטים ונתונים פיננסיים כמו תשלום מקדמות על עסקה, פרטי עסקאות בתשלומים, פרטי עסקאות שבוטלו מסיבה זו או אחרת, נתוני הוצאות של בית העסק ועוד, על כן מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ ולהיעזר בבעלי מקצוע כמו יועץ מס או רואי חשבון.

חשיבות להגשת דוח שנתי למס הכנסה?

הגשת הדוח השנתי למס הכנסה, המכונה גם טופס 1301, נועדה לאפשר לרשות המיסים לעקוב אחר ההכנסות והפעילות העסקית של הנישום בשנת המס הנתונה. הדוח כולל פירוט של כל הכנסותיו של הנישום מכל המקורות, הן בארץ והן בחו”ל. חשוב לזכור כי עצמאי, בדומה לשכיר, חייב בתשלום מס הכנסה בגין הכנסות שהופקו בארץ או מעבר לים, אך בעוד השכיר משלם מס הכנסה מידי חודש באמצעות ניכוי במקור משכרו ובהתאם למדרגת המס הרלוונטית עבורו, העצמאי נדרש בתשלום מקדמות מס בהתאם לשיעור המס שנקבע עבורו על ידי פקיד השומה במס הכנסה.

מאחר ואין אפשרות לדעת מראש כמה העסק של העצמאי (עוסק פטור או עוסק מורשה) ירוויח, פקיד השומה קובע את שיעור מקדמות המס על פי אומדן ולפי דוחות קודמים שהוגשו על ידי הנישום, ורק לאחר הגשת הדוח העדכני ניתן לחשב במדויק את חבות המס של הנישום. מחבות המס מקזזים את מקדמות המס ששולמו במהלך שנת המס, ופקיד השומה שולח שומת מס. יש שני מצבים – יתרה לתשלום או החזר. אם הנישום נמצא בחובה תישלח אליו הודעה לתשלום הפרשי המס, ואם הוא בזכות הוא יקבל תשלום בגין החזר המס המגיע לו.

מי חייב בהגשת דוח שנתי מס הכנסה?

עצמאים – בעל עסק שהוא עוסק מורשה או עוסק פטור. יש לציין כי עסק קטן בעל הכנסות עד 60,000 ₪ יכול להגיש דוח מקוצר.

בעלי שליטה בחברה – יחיד שלבד או יחד עם קרוב שלו מחזיק מעל 10% ממניות החברה.

שכירים – שכיר בעל הכנסה גבוהה מעל כ-650,000 ₪ ברוטו בשנה.

בעל הכנסה מנכס – יחיד המקבל הכנסה משכירות המתקבלת מנכס שאינו דירה (חנות, משרד, מחסן וכו’) או יחיד בעל הכנסות משכר דירה למגורים בסך העולה על 338,000 ₪.

בעל הכנסות מחו”ל – יחיד אשר בשנת המס הרלוונטית היו לו הכנסות עסקיות ו/או פסיביות שהופקו בחו”ל בסכום העולה על 338,000 ש”ח ברוטו בשנה.

בעל נכסים בחו”ל – יחיד המחזיק נכסים בבעלותו מחוץ לישראל, כל עוד ערכם עולה על סך של 1,878,000 ₪, לרבות בעלי יתרות בבנקים בחו”ל מעל לסכום זה.

בעלי הכנסות מריבית ו/או ניירות ערך – יחיד בעל הכנסות מריבית מעל 645,000 ₪ או יחיד בעל הכנסות ממסחר בניירות ערך במחזור העולה על 2,530,000 ₪.

יחיד המבצע פריסה של מענק פרישה – יחיד הפורש מעבודתו במהלך שנת המס ומקבל מענק פרישה בתנאי פריסה על החלק החייב במס.

 

תהליך הגשת דוח שנתי מס הכנסה

מועד הגשת דוח שנתי למס הכנסה – ברוב המקרים הנישום נדרש להגיש את הדוח השנתי עד 30 באפריל בשנה שלאחר תום שנת המס. פקיד השומה רשאי לאשר לחלק מהעסקים להגיש את הדוח השנתי במועד מאוחר יותר. אם העצמאי או נישום אחר אינו יכול להגיש את הדוח בזמן עליו לפנות לפקיד השומה ולציין נימוק משכנע כדי לקבל הארכה להגשת הדוח.

איך למלא נכון דוח שנתי מס הכנסה – בעת מילוי הטופס ניתן להיעזר באשפי ההדרכה או לקבל הדרכה במשרד מס הכנסה. יחד עם זאת, מומלץ לכל העוסקים והנישומים החייבים בהגשת טופס 1301 לפנות ליועץ מס  מנוסה ולשדר את הדוח השנתי ישירות מהמחשב שלו.

תהליך הגשת הדוח השנתי – הנישום נדרש למלא טופס 1301, כלומר דוח שנתי המוגש למס הכנסה מידי שנה, כאשר הדוח מרכז מידע על שנת הכספים הקודמת, מ-1 בינואר ועד 31 בדצמבר. את הדוח השנתי יש להגיש באופן מקוון או מודפס באמצעות אתר רשות המיסים, חשוב למלא את כל השדות בטופס ולדייק בנתונים. יש לצרף לטופס 1301 את הנספחים הדרושים ומסמכים נוספים, ובסיום יש לשדר את הדוח, להדפיס את הפלט, לחתום על המסמך המודפס במקום המיועד לכך, ולאחר החתימה יש להגיש את הדוח למס הכנסה  באופן מקוון .

פירוט ההוצאות בדוח השנתי

בדוח השנתי אותו מגישים מידי שנה למס הכנסה יש לפרט את ההוצאות המוכרות, כלומר הוצאות המהוות חלק בייצור ההכנסה, למשל הוצאות פרסום, ציוד משרדי, שכר דירה לעסק, שכר ועוד. לכל עסק יש סוגים שונים של הוצאות המוכרות עבורם על ידי מס הכנסה, לכן לא כוללים בדוח השנתי הוצאות שאינן מוכרות לצורכי מס.

חשוב להקפיד בדיווח על ההוצאות המוכרות על מנת להקטין את הרווח השנתי של בית העסק, ובכך למעשה מקטינים את חבות המס. דיווח על ההוצאות נחשב למורכב לכן מומלץ לפנות ליועץ מס  מוסמך ולמלא איתו את הדוח.

אילו מסמכים נדרשים?

הנישום חייב להגיש דין וחשבון שנתי על ההכנסה בשנת המס באמצעות מילוי טופס 1301, ועליו לצרף לדיווח את הנספחים הנלווים לדוח. יחיד המעוניין להגיש דוח בנפרד מבן זוגו יכול לעשות זאת, אך יש לציין זאת בדוח השנתי ולצרף הצהרה.

  • טופס 106 (שכירים בלבד) מכל מקומות העבודה.
  • טופס 1320 לבעלי הכנסות מעסק או משלח יד.
  • טופס 1321 אם יש לנישום הכנסה מרכוש.
  • טופס 1322 (או טופס 1326 או 1326) לבעלי הכנסות ממכירת ניירות ערך.
  • טופס 1324 לבעלי הכנסות שהופקו בחו”ל.
  • טופס 6111 המפרט את נתוני הדוחות הכספיים (מאזן, דוח התאמה למס, דוח רווח והפסד).
  • אישור תושבות ומסמכים נוספים לפי דרישה.
  • קבלות מתרומות.
  • אישורי הפקדה לקופות גמל, כולל ילדים.

סעיפים מרכזיים בטופס 1301

  • חלק א’ – פרטים כלליים על הנישום.
  • חלק ב’ – פרטים אישיים.
  • חלק ג’ – פירוט הכנסות מיגיעה אישית.
  • חלק ח’ – הכנסות מרווח הון ומשבח מקרקעין.
  • חלק ט’ – הכנסות מחו”ל.
  • חלק י”ב – ניכויים אישיים.

אישורים שונים בהתאם למאפייני העסק

ברשות המיסים מתייחסים לדוח השנתי ברצינות וכל דיווח נבחן לגופו כדי לחשב את חבות המס. בהתאם לסוג ומהות העסק יש לצרף אישורים ומסמכים נוספים, מעבר לנספחים ולמסמכים הסטנדרטיים שרוב הנישומים נדרשים להגיש. כדי להימנע מטעויות ועיכובים במילוי והגשת הדוח השנתי רצוי לפנות ליועץ מס  מנוסה.

חשוב לדעת

  • אי הגשת דוח שנתי למס הכנסה, ללא אישור מפקיד השומה, מהווה עבירה פלילית העלולה לגרור קנס כספי ו/או מאסר.
  • פקיד השומה רשאי לקבוע את חבות המס וההכנסה החייבת לפי שיקול דעתו במקרה של אי הגשת הדוח.
  • יש לדווח על כל ההכנסות שהופקו בחו”ל, חשוב לזכור כי ישראל חתמה על אמנות מס עם מדינות רבות.
  • לאחר בדיקת פקיד השומה מחשבים את חבות המס, אם העצמאי שילם יותר ממה שעליו לשלם הוא יכול להגיש בקשה להחזר מס, עדיף בעזרת יועץ מס.
  • עלות מילוי והגשת הדוח על ידי בעל מקצוע מומחה היא 2,000-750 ₪ (עוסק פטור או מורשה), והעלות למילוי הדוח לחברה היא החל מ-5,000 ₪.

חשיבות הליווי של יועץ מס

מילוי דוח שנתי למס הכנסה נחשב למשימה מורכבת ויש לדייק בנתונים מאחר והם מהווים בסיס לחישוב חבות המס. 

מתי ולמי מגיע החזר מס ?

במקרים רבים מגיע לנישומים החזרי מס. ניתן להגיש בקשה להחזר מס שש שנים לאחור. החזרי מס יכולים להיווצר במקרים רבים. להלן מספר דוגמאות למקרים בהם יכולים להגיע החזרי מס: נישום שלא עבד חלק מהשנה, מעבר בין מעבידים באותה שנה, תרומות למוסדות מוכרים במס, תשלום לביטוח חיים, תשלום לקופת גמל באופן עצמאי, תמיכה בבן משפחה נטול יכולת, זיכוי אזור פיתוח שלא הובא בחשבון, זיכוי על ילד שהוגדר שקשה למידה , קיזוז הפסדי הון מרווחי הון החייבים במס ועוד.

האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף ליעוץ מס. לפני הגשת דוח שנתי למס הכנסה, חשוב לערוך חישוב תחזית המס הצפויה ולהתייעץ עם בעל מקצוע בתחום, בכדי למנוע אי נעימויות ותוצאות שאינן נכונות שיגרמו לתשלומי או החזרי מס שגויים.

משרדי מתמחה בהכנה והגשת דוחות שנתיים למס הכנסה ובקשות להחזר מס .

 

מס ערך מוסף

חובת הדיווח למע”מ עבור עוסק פטור

עוסק פטור הוא עצמאי הפועל במחזור עסקאות נמוך יחסית, עד לסכום של 102,292 ₪ נכון לשנת 2022. בעבר היה נהוג לכנות עוסק פטור בכינוי עוסק זעיר, אך לא עוד. המעמד של עוסק פטור נקבע במשרד מע”מ על פי מחזור העסקאות השנתי, והחוק קובע כי העוסק הפטור אינו רשאי לגבות מע”מ מלקוחותיו, לכן הוא יכול להפיק רק קבלות, ובנוסף הוא לא יכול לקזז מע”מ תשומות.

הפטור ממע”מ אינו פוטר את העצמאי מהגשת דיווחים על פי פקודת המס. תקנה 15 לתקנות מס ערך מוסף (רישום), התשל”ו-1976, קובעת כי חובתו של עוסק הפטור מתשלום מע”מ לפי סעיף 31 (3) להגיש הצהרה עד לתאריך 31 בינואר בכל שנה. ההצהרה כוללת פירוט על מחזור העסקאות בשנת המס האחרונה. אם אין לעצמאי פעילות עסקית בתיק שלו במע”מ הוא יכול להגיש בקשה לסגירת התיק במע”מ.

עוסק מורשה
קיזוז מס תשומות

מס ערך מוסף, כלומר מע”מ, הוא מס המוטל על כל העסקאות בישראל, לרבות מכירת נכס ומתן שירות, המס מוטל גם על יבוא סחורה מחו”ל. סכום המע”מ מחושב כאחוז קבוע ממחיר העסקה או הסחורה, כיום שיעור המע”מ בישראל עומד על 17% ממחיר השירות או המוצר. מס תשומות הוא אחד הנושאים החשובים ביותר בקרב עצמאים ובעלי עסקים מאחר והחוק מאפשר להם לנכות מס ערך מוסף בגין יבוא, רכישת נכסים או קבלת ורכישת שירותים ומוצרים לצרכים עסקיים.

ראוי לציין כי ניכוי מס תשומות משפיע באופן מהותי על תזרים המזומנים של בית העסק, לכן זהו אחד הנושאים המשמעותיים ביותר בדיני המס בישראל. סעיף 38 א’ לחוק מס ערך מוסף קובע כי עוסק רשאי לנכות מתשלומי המס שהוא חייב בהם את מס התשומות הכלול בחשבונית מס תקנית שהופקה עבורו כדין או ברשימון יבוא או במסמך אחר המאושר לעניין זה. כך העוסק יכול להפחית את התשלומים של בית העסק למע”מ. חשוב לציין כי עוסק פטור אינו רשאי לקזז מס תשומות מאחר והוא לא יכול לגבות מע”מ מלקוחותיו בעת ביצוע העסקה.

 

תודה רבה על פנייתך!

נחזור אליך בהקדם האפשרי

נשמח לעמוד לשירותך בכל שאלה